19.4.07

Nappeja ja muuta tilpehööriä

Koska kaappini alkavat hiljalleen täyttyä keramiikkakurssilla tekemistäni kipoista, päätin siirtyä astetta pienempiin tuotteisiin. Kokeilin nappien tekoa savesta. Ensimmäinen erä onnistui ihan mukavasti, näitä noin 2 cm halkaisijaltaan kokoisia nappeja on parikymmentä.
Viivakuviot on painettu muotoiluvaiheessa kamman tapaisella työkalulla ja nappien etupuoli on lasitettu ruskealla lasitteella. En halunnut napeista täysin symmetrisiä, vaan käsintehdyn suurpiirteisen oloisia. Paksuuskin hieman vaihtelee. Näitä voisi varmaan käyttää vaikka jossakin käsinneulotussa villatakissa, jos semmoisen jaksaisi vielä tehdä. Konepesua napit eivät valitettavasti kestä, joten se rajoittaa hieman niiden käyttökelpoisuutta.
Kokeilin myös riipusten tekoa. Näitä kolmea ylläolevaa korua en ole lasittanut ollenkaan varsinaisella lasitteella, mutta painaumiin on laitettu pieniä lasinsirpaleita jotka poltossa ovat sulaneet. Joskus lasi jää kirkkaaksi, joskus se muodostaa tuollaista maitomaista vaaleaa sävyä (en tiedä mistä se johtuu). Näistä kolmesta ainakin tuo oikeanpuoleisin on ihan hauska, sitä tulen varmaan käyttämään koruna. Siinä vihreä kirkas lasi on muuttunut samean turkoosiksi. Nahkanauhaa tms. pitäisi vielä hankkia, että saisin korut käyttöön.

Allaolevassa kukkavadissa olen käyttänyt myös lasinsirpaleita, ruskean lasitteen päällä on kukan keskustassa sinistä lasia. Tässäkin maitomaista vaaleaa väriä on ilmaantunut keskustan reunoille, mutta muuten lasi on pysynyt kirkkaana. Ruskea, pohjavärinä oleva lasitus on harmillisen suttuinen, mutta muuten astia onnistui hyvin (kynä on kuvassa vain mittakaavan vuoksi).

13 kommenttia:

Raisa kirjoitti...

Hienoja! Tuo kukkalautanen on tosi nätti.

Samoin edellisen postin sukat on kauniit, kirjoneulekuvio tosi hieno ja värit ihanat!

riikka n kirjoitti...

Ooh miten hienoja!

Pia kirjoitti...

Todella hienon näköisiä. Saako kysyä, että miten olet tehnyt kuvion tuhon kukkavatiin? Oletko esim. käyttänyt kakkuvuokaa mallina?

Maarit kirjoitti...

Raisa ja Riikka N: Kiitos! :)

Pia: Mieluusti saa kysyä! Vadin muotoilussa käytin juu mallina metallista, kukanmuotoista astiaa, joka löytyi kurssin välineistöstä, Painelin savilevyn malliastian pohjalle ja reunoille (välissä oli muovikelmua) ja sillä tavoin nuo kolmiulotteiset muodot siirtyivät tekemääni astiaan.

sanna kirjoitti...

Ihania! Erityisesti nuo riipukset miellyttävät silmääni tosi paljon, niin kauniita ovat. Onhan se hienoa, kun voi ommella itse neulomaansa takkiin vielä omatekemät napitkin! Uutta villatakkia vaan puikoille:) Minä kävin kouluaikoina muutaman vuoden kansalaisopiston keramiikkapiirissä. Silloin oli aina kova miettiminen, että mitä ihmettä tekisi. Nyt kyllä keksisin vaikka mitä pientä näperrettävää. Minäkin muuten aloitin Cavern Cardiganin. Kun inspiroit ja yllytit;)

Matroskin kirjoitti...

Hienoja juttuja täällä. Keramiikan tekeminen on vallan tyydyttävää. Olen itse tehnyt kurssilla lasitetun nuken astiaston. Mutta se oli kyllä kamala räpellys, sinun esineesi ovat hienoja.

amelie kirjoitti...

Olet kyllä taitava. Napit on kivan näkösiä ja laitimmaiset riipukset on kans minun mieleen.

Maarit kirjoitti...

Sanna: Haa, onnistuinko yllyttämään? :) Villatakin teko kyllä houkuttaa, voiskin lähteä siitä, millainen neule sopisi näihin nappeihin, eikä toisinpäin.

Matroskin: Nuken astiasto olisikin hauska tehdä! Onnistuisikohan jopa ihan nukkekotikokoiset astiat...

Amelie: kiitos... mutta taidosta en tiedä, taitaa olla pikemminkin niin, että aina jotain onnistuu, kun panostaa määrään... Tein noita riipuksia nimittäin aika moisen määrän. Ihan kaikkia en esittele. :)

heidi kirjoitti...

Taidan harkita keramiikkakurssille menemistä... Nappeja kannatta käyttää neuleeseen käsinpesua vaativan langan kanssa, niin säilyvät kyllä!

Nuttula kirjoitti...

Olet hurjan monitaitoinen! Tuollaiset itsetehdyt napit kruunaavat neuleen. Harrastin lapsena vuosia keramiikkaa. Se oli hirveän hauskaa, tosin työt olivat lapsentasoisia, mutta tyydytys niistä suuri.

Tuija kirjoitti...

Tosi hienoja ovat työsi.Lautanen on upea ja koruista kelpuuttasin käyttöön kaikki! Ja kyllä noille napeille pitäisi se villatakki tehdä:)

musta lammas kirjoitti...

Kukkalautanen on upea, ja pidän koruista myös!

Tulin vastailemaan koirakysymykseen... Mäyriksen lisäksi olen pohtinut villakoiraa (sellaista keskikokoista ja ei-näyttelytrimmattua), mikäli otan koiran jo nykyisessä asunnossa asuessani, mikä tarkoittaa pientä asuntoa ja vähän rajoittuneita ulkoilumaastoja. Muita mukavilta vaikuttavia rotuja ovat pumi, lapinkoira, novascotian noutaja ja lancashiren heeleri - tosin en ole ihan varma, olenko tarpeeksi aktiivinen kahdelle viimeiselle...

Terrierit olen jättänyt pois laskuista itsepäisen luonteen takia, tosin perheeseni kuului kovakalloinen suomenpystykorva ja välillä mietinkin, olisinko liian kova komentaja jollekin pehmeämmän luonteen omaavalle koiralle. :)

Tähän mennessä koiruus on jäänyt haaveeksi, koska taloudellinen tilanne ja jonkinverran asuinseutuni (tosin täällä asuu paljon koiria) arveluttaa. Täytynee myös odottaa, että koiravahdiksi jo vuosia sitten lupautunut äitini jää eläkkeelle ja muuttaa lähemmäksi... :) Jotenkin vaan kauniina viikonloppuina kun lähden ulkoilemaan tuntuisi niin mukavalta, jos kotona olisi koirankuonolainen valmiina lähtemään seuraksi!

Maarit kirjoitti...

Kiitos kehuista! Heidi, keramiikkakurssille meno kyllä kannattaa, on hauskaa ja luovaa puuhaa!