18.3.07

Harmaata, valkoista, sinistä

Project Spectrumin ensimmäinen jakso (sininen, valkoinen ja harmaa helmi-maaliskuu) päättyy piakkoin. Arvelin heti alussa, että minun on aivan turha yrittää neuloa mitään jostakin sellaisesta väristä, joka ei juuri sillä hetkellä erityisesti houkuttele, niinpä en yrittänytkään keskittyä helmi-maaliskuussa ainoastaan mainitun värisiin käsitöihin. Päätin kuitenkin neuloa kirjoneulelapaset jakson väreissä ja sain ne myös valmiiksi.Kirjoneulekuvio on jostakin kirjaston neulemallikirjasta sovellettu, taisin jo palauttaa kirjan...
.
Ajattelin myös pohtia Project Spectrumin merkeissä hieman värimieltymyksiäni ja omaa suhdettani eri väreihin. Kuvitusta jutulle saadakseni yritin myös miettiä, mikä olisi hauskin/ kaunein/ mielenkiintoisin/ eniten käytetty sininen, harmaa ja valkoinen esine kotonani.

Helmikuussa jakson värejä näkyi erilaisina yhdistelminä paljon myös luonnossa, mieleen jäivät sinivalkoharmaat illat, lumi, jää ja kirkas talvensininen taivas.


Valkoinen on ehkä tästä kolmikosta lumoavin väri, sillä miellän sen valoksi puhtaimmillaan. Lumi valaisee pimeintä vuodenaikaa ja rakastan kevättalven häikäisevän kirkkaita hankia aurinkoisina päivinä. Pidän valkoisista valonlähteistä kuten lampuista ja kynttilöistä. Valkeat kukat ovat kukista kauneimpia. Meillä Pohjolassa on myös valkoisia puita, koivut ovat kovin rakkaita. Vaatteissa, tekstiileissä ja esineissä valkoinen on myös minulle mieluinen väri. Ihailen lehdissä white on white –sisustuksia, vaikka en oman kotini haluaisi sellaiselta näyttävänkään. Olen myös niin epäkäytännöllinen, että pidän yli kaiken valkoisista matoista (ei kovin järkevä ratkaisu koirataloudessa, jossa ei rakasteta siivoamista).

Harmaa mielletään usein myös tylsäksi, mutta minusta se ei sitä suinkaan ole. Harmaassahan on lukematon määrä erilaisia sävyjä, kauniista rumiin. Luonnossa harmaata esiintyy äärettömän kauniina sävyinä: puunrungon, kaarnan ja jäkälien harmaanruskeat sävyt ovat ehdottomasti lempivärejäni. Myös kivessä harmaa on kauneimmillaan. ”Ihmisen tekemä” harmaa herättää ankeampia mielikuvia, kuten asfaltti tai harmaat kerrostalot. Toisaalta taas vanhat, ajan patinoimat rakennelmat, kuten lauta-aidat tai ladot, ovat hyvin kauniita. Vaalean harmaa on villan perinteinen väri ja harmaat pässinpökkimät villasukat lämmittävät parhaiten.Sitten vielä sininen. Vielä joitain vuosia sitten pidin sinisestä väristä paljon, myös tummansinisestä (joskaan en vaatteissa, farkkuja lukuun ottamatta). Meillä on mm. siniharmaa sohva, tummansinisiä tekstiileitä ja sinisävysiä mattoja tuolta ajalta, vaikka nykyisin sininen tuntuu minusta jotenkin ankelta väriltä varsinkin suurina pintoina. Muistan myös tykänneeni koboltinsinisistä lasiesineistä, vaikka ne nyt näyttävät minusta kauheilta. Värimieltymykset siis muuttuvat vaikkakin aika hitaasti. Kymmenen vuotta sitten myös muistaakseni inhosin turkoosia yli kaiken, vaikka nykyisin pidän siitä. Vaatteissa turkoosi on kuitenkin osoittautunut jotenkin hankalaksi väriksi. On päiviä, jolloin oleminen sen värisissä vaatteissa tuntuu selittämättömästä syystä epämukavalta, kun taas toisinaan pystyn käyttämään väriä ja viihdyn siinä. Esineissä turkoosi on minusta nykyään kaunis väri, joskin epäilen, että tämä mieltymys saattaa olla nopeasti ohimenevän luonteinen (?).


Eniten käytetyt siniset esineet kotonani ovat varmaankin astioita. Kuvan sinikuvioisia lautasia minulla on useampiakin ja jostain syystä pidän niistä kovasti. Sinisiä Teema-astioita on myös kertynyt, varmaankin sen takia, että keräilyä aloittaessani ei ihanaa oliivinvihreää vielä ollut saatavilla (Teema-astioiden vanha vihreä väri on ehkä kauheimpia olemassaolevia vihreän sävyjä).


Hauskinta tai mielenkiintoisinta sinistä esinettä oli vaikea löytää, mutta päädyin tähän lieden ja kannun muotoiseen ”tuoksuhöyrylyhtyyn”.

"Liesi" lämpiää tuikkukynttilän avulla ja kuumentaa pienen teekannun, jonka nokasta nousee sitten höyryä.


Hauskin/mielenkiintoisin harmaa esine kotonani on ehkä tämä pieni kirpputorilta meille päätynyt taulu (5X20 cm kooltaan), kaiverrettu ja maalattu puulevylle.

Eniten käytetyt harmaat (?)
Harmaata, sinistä ja valkoista luonnossa.

6 kommenttia:

villasukka kirjoitti...

Tosi kauniit lapaset! Kuinka saatkin kirjoneuleesta noin sileää ja tasaista...

Pia kirjoitti...

Todella kauniit lapaset ja sopivat värit tuohon Project Spectrumiin.

Jatta kirjoitti...

Kauniita kuvia. Ja ihanat lapaset. Oih.

Maarit kirjoitti...

Kiitos kommenteista. :) Hmm, Villasukka, tuo kirjoneule on tasaista varmaan siksi, että neulon siitä niin älyttömän tiukkaa... Valitsen aina langan suositusta paljon pienemmät puikot. Ja sitten yritän pitää langat aina "samoin päin" eli toinen neulotaan aina toisen ali ja toinen yli. Ja sitten höyrytys siistii loput. :)

Näissä lapasissa muuten lanka on 7 veljestä, jonka puikkosuositus on 4, mutta minä neuloin lapaset 2,5 -millisillä puikoilla ja tiheydeksi tulikin huikeat 30 silmukkaa / 10 cm kun vyötteessä suositeltiin 18 s / 10 cm. :) Tuo on varmasti aivan pläkkipeltiä monen mielestä, mutta minä pidän tiiviistä neulepinnasta... Pitäisi varmaan opetella neulomaan vähän löysempääkin kirjoneuletta. :)

uhoava gnu kirjoitti...

Ihana postaus! Tekstiä oli niin mukava lukea ja katsella kuvia välissä, että lopulta olin jo unohtanut alun upeat lapaset - onneksi muissa kommenteissa muistutettiin ;)
Kaunista, kaunista.

(Uhoava gnu + Seitsemän veljestä + 3,5 mm puikot= 25 s/10 cm... Niinpä välillä vaihdan paksumpiin puikkoihin ja muistuttelen itseäni että nyt ihan löysin rantein..)

Maarit kirjoitti...

Uhoava, voi kiitos mieltä lämmittävästä kommentistasi!