30.3.07

Luolatakki

... eli Cavern Cardi (ohje Cosmicplutolta). Takki valmistui alkuviikosta ja tänään saatiin muutama kuvakin napatuksi. Tällä ohjeella neulottuja takkeja olen bongannut viimeaikoina ainakin Vilman, Lauran ja Uhoavan Gnun blogeissa. Uhoavan Gnun harmaasta 7 veljestä -langasta neuloma versio sai minutkin tarttumaan tähän ohjeeseen, sillä kaapissani oli kassillinen seiskaveikan vahvuista Jussi-lankaa odottamassa että neuloisin ne villatakiksi, ja Uhoavan Gnun raportoiman langanmenekin perusteella päättelin, että kyseinen kassillinen riittäisi hyvin Caverniksi. Takki valmistui oikeastaan yllättävän nopeasti ja ohje oli helppo ja selkeä. Takin neulominen ylösalaisinraglanina oli näppärää. Etuina mm. 1) ei saumoja! 2) neuletta voi sovittaa tehdessä ja 3) hihoista ja helmasta voi tehdä juuri sen mittaiset kuin tarvitaan (tai mihin lanka riittää). Olen tyytyväinen ja lisäksi ylpeä itsestäni, että jaksoin neuloa valmiiksi asti sentään näinkin ison neuletyön (ja näin paljon tylsää sileää neuletta!), monimutkaisempiin neulepuseroihin kärsivällisyyteni ei varmaan riittäisi.


Käyttämäni Jussi-langan väri on tuollainen suttuinen punavioletti ja mukana on pieniä erivärisiä pilkkuja. Neuloin takin suositeltua pienemmillä, 3,5 mm puikoilla (koska pidän tiiviimmästä neulepinnasta, vyötteen mukainen tiheys on minusta liian harva) ja tiheydeksi tuli 22 s/30 riviä, joten lisäilin samassa suhteessa silmukoita aloituksen eri osioihin ja kerroksia pituuteen. Muutaman muunkin muutoksen tein ohjeeseen: aloitin etukappaleiden levennykset aikaisemmin ja tein niitä harvemmin, joka 4. kerroksella. Helmaan ja hihoihin neuloin myös pituutta reippaasti. Kaikenkaikkiaan lankaa kului minulla 5 kerää (500 g Jussia) (eli reippaasti enemmän kuin Uhoavalla Gnulla, mutta olin siihen varautunutkin, 2 kerää lankaa jäi vielä silti yli).Vielä yksi tekemäni muutos ohjeeseen oli se, että takin valmistuttua päätin, että käyttömukavuuden vuoksi haluankin etumuksesta kokonaan napitettavan yhden napin kiinnityssysteemin sijasta. Napinläpiä en ollut siis tehnyt neuleeseen enkä halunnut ruveta niitä jälkikäteenkään rustaamaan. Ainoa vaihtoehto napeiksi oli siis pienen pienet metallinapit (vanhat kierrätysnapit omasta nappilaatikosta) jotka sujahtavat silmukasta läpi vaikka napinläven aukkoa ei olekaan.


(Terveisiä myös nelijalkaiselta kuvausassistentilta.)

Lopuksi vielä pari vuodenaikaan liittyvää juttua. Pajunkissojen lisäksi on tosin jo parin viikon ajan näkynyt myöhäisemmänkin kevään merkkejä: leskenlehtiä, nokkosperhosia ja tänään pihalla ensimmäiset krookukset... Hui! Toivottavasti takatalvi ei ole liian ankara, vielä sekin varmaan tulee.


Ja vielä yksi keväinen juttu, josta tämä juliste vuodelta -52 muistuttelee. Ikkunat kieltämättä kaipaisivat pesua, sitä on vaikea tällaisella säällä olla huomaamatta.

15 kommenttia:

uhoava gnu kirjoitti...

Vau! Luolatakistasi tuli ihana!
Tosi hyvin sopii ja minusta lankakin on kaunis!
Hyvä idea tuo kaula-aukkomuutos - itse tein ihan ohjeen mukaisesti, mutta onhan se aika antelias..:P

Jatta kirjoitti...

On se vaan nätti! (eikös ollutkin syväluotaavaa, mutku se on)

sanna kirjoitti...

Voi kun se on kaunis! Istuukin sulle tosi hyvin. Pakko saada tuollainen puikoille joskus. Mitenhän minun langanostolakon käy...

Maarit kirjoitti...

Uhoava Gnu: Anteliaisuus ei ole välttämättä pahasta... ;) mutta kieltämättä on kätevää, että kaula-aukko ei ole ihan valtavan avara, kun takki on muuten niin villaisan lämmin ja varmaan etupäässä talvikäytössä. Tekisi mieli tehdä vielä toinenkin versio silti, vielä hieman ohjetta muokkaillen.

Jatta: Kiva kun sanoit! :) Mäkin tykkään.

Maarit kirjoitti...

Sanna: Kiitos! Mun mielestä tuo ohje on tosi näppärä ja kivan muunneltava myös. Lankaa ostamaan vaan!

Sini kirjoitti...

Nätti luolatakki! Napitkin sopii just passelisti :D

Vilma kirjoitti...

Hieno on! Jussi pilkkuineen näyttää tweed-langalta Rowanin tyyliin, sopii tosi hyvin tuohon neuletakkiin.

Sain kans omani valmiiks eilen, kohta löytyy kuvia blogista.

Maarit kirjoitti...

Sini: Kiits!
Vilma: Jee, olenkin odotellut milloin se valmistuu!

Minna kirjoitti...

Kertakaikkiaan upea Cavern! Tweed-lanka sopii tähän neuleeseen kyllä täydellisesti.

Jaana kirjoitti...

Nätti! ja istuu tosi mukavasti. Saiskohan noin ihana retrojuliste mut vihdoin ikkunoiden pesun pariin *huokaus*

Maarit kirjoitti...

Minna: Kiitos! Olin tyytyväinen kun sain lopulta nuo langat neulottua takiksi. Ehtivät odotella innoitusta pari vuotta.

Jaana: Tossa julisteessa on kyllä ihanan tarmokas asenne ja värit...

Enya kirjoitti...

Upea takki ja mainio kuvausassari sulla :D Ja pakko kysyä, että mistä sä löysit tuon hienon kevätsiivousjulisteen?

Maarit kirjoitti...

Enya: Tuo siivouskuva on kirjasta nimeltä "Ihmiskuva 1950-luvun suomalaisissa julisteissa", jossa on esimerkkeinä paljon noita julisteita Kulutusosuuskuntien Keskusliiton kokoelmista ja itse tutkimusraporttikin on ihan mielenkiintoista luettavaa. Oon ostanut kirjan heräteostoksena joskus kirja-alesta. :)

Nuttula kirjoitti...

Onpas kertakaikkisen kaunis ja istuva villatakki!! Ja suloinen tuo apulainen taas kerran.

Mewril kirjoitti...

Todella kiva neuletakki, oikein tyylikäs. Munkin pitäisi tehdä itselleni kerrankin oikein kunnon neuletakki huolella, aina tulee vaan neulottua muille...