28.1.07

Lunssalääkettä


Nuha jatkuu ja jatkuu. Flunssan takia on oloni ollut vähän kuin kuvan lampaalla - tympiintynyt. Olo ei enää ole varsinaisesti kipeä, mutta sen verran toipilas vielä olen, etten ole uskaltautunut ulos aurinkoiseen pakkaspäivään vaikka mieli tekisi reippailla. Haaveilin tänään jopa hiihtämisestä - tietenkin talviurheiluinnostus iskee juuri silloin, kun sen toteutus käytännössä ei ole mahdollista.

Koska uskon vakaasti siihen, että kipeänä mieliala on pyrittävä pitämään mahdollisimman korkealla (se edistää paranemista), olen viime päivinä hemmotellut itseäni erilaisilla herkuilla. Mustan Lampaan chilisuklaapikkuleipiä tehdessäni muistin, miten hauskaa leipominen onkaan. Pikkuleivistä tuli ihanan tummanruskeita ja suklaisia. Herkuttelin myös chilikaakaolla...



Kiehuvaa vettä (tai kuumaa maitoa)
2 tl voimakasta kaakaojauhetta
0,5 tl pikakahvijauhetta
1 tl sokeria
Ripaus chilijauhetta

Kaakao, kahvi, sokeri ja chilijauhe sekoitetaan kuumaan veteen. Päälle laitetaan reilusti vaniljajäätelöä (kimpale kannattaa kuutioida pienemmäksi), annetaan jäätelön sulaa ja sitten nautitaan. Itse käytän yleensä jäätelöä, koska sitä löytyy meillä aina pakkasesta, mutta kermavaahto käy tietysti yhtä hyvin. Erityisen kauniin annoksesta saa, jos jäätelön päälle ripauttaa vielä muutaman rouheen pikakahvia / hieman kaakaojauhetta / lorauksen siirappia.



Pikkuleipäinnostuksen herättyä kaivoin esille myös ylläolevan kuvan vaaleiden pikkuleipien ohjeen ja tein niitä pitkästä aikaa. Tässä suosikkireseptini:

Mantelipähkinäkeksit

200 g voita
2 dl sokeria (mieluiten tummaa ruokoraakasokeria, mutta tavallinenkin sokeri käy)
1 rkl siirappia
1,5 dl manteli- ja/tai pähkinärouhetta
6 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa

Vaahdota voi, sokeri ja siirappi. Lisää manteli- ja pähkinärouhe. Sekoita leivinjauhe ja sooda jauhoihin ja lisää taikinaan.

Muotoile taikinasta tanko, jonka halkaisija on 4-5 cm. (Älä huolestu, jos taikina tuntuu helposti murenevalta, se kuuluu asiaan.) Anna taikinatangon kovettua jääkaapissa. Leikkaa tangosta n. 4 mm paksuisia siivuja ja laita ne pellille leivinpaperin päälle. Paista pikkuleipiä 225 asteessa n. 8-10 minuuttia, tai kunnes ne alkavat saada kauniisti väriä. (Ole tarkkana tässä vaiheessa; koska paistolämpötila on korkea, pikkuleivät muuttuvat yllättävän nopeasti juuri sopivista korventuneiksi. Itse olen käräyttänyt eräitäkin pellillisiä vuosien varrella...)

Jouduin itse käyttämään tällä kertaa manteli- ja pähkinärouheen sijasta pieniksi rutistelemiani mantelilastuja, joita oli joulunajan glögittelyjen jäljiltä kaapissa, koska en päässyt kauppaan aineksia hankkimaan. Hyviä olivat niinkin.


Lopuksi vielä samettisydämiä, joihin en vieläkään ole kyllästynyt. Tällä kertaa niistäkin suklainen versio! Ikkunan takana oli sininen hetki, kun valokuvasin - se näkyy näemmä sydämissäkin.

6 kommenttia:

amelie kirjoitti...

Nuo syrämmet on sitten ihania. Jos muistaisin, niin voisin kulutella jämäkankaita tuommosiin. Pitää varmaan kirjottaa jonnekki ylös. On sen verran hutera muisti.
Pikaista paranemista! :)

Nuttula kirjoitti...

Ihania juttuja sulla blogissa, löysin tänne just :) Mulla on myös niiden chilipikkuleipien ohje muistissa, mutta en ole vielä ehtinyt kokeilla, täytyy kokeilla kaakaotakin, kiitos ohjeesta...Hienoja käsitöitä olet tehnyt, pitää vielä tutkia tarkemmin.

Anonyymi kirjoitti...

Tulin vastavierailulle ja löysin ihanan blogin;) oot tehnyt tosi kivoja juttuja, tulen varmasti uudestaankin katsomaan!

Anonyymi kirjoitti...

Vastavierailulla tosi kauniissa blogissasi. Ja alkoi älyttömästi tehdä mieli noita pikkuleipiä ja kaakaota ;)

Anonyymi kirjoitti...

Sydämet ovat todella kauniita! Mistä vuodenajasta pidät eniten? Ja mitä sinulle ensimmäisenä tulee ko. vuodenajasta mieleen?

Toivottavasti nuo ihanat herkut saavat sinut paranemaan pikaisesti! Voimia!

T: Salainen neuleystäväsi :)

Maarit kirjoitti...

Nuttula, Pilvi ja Virve: Kivaa kun kävitte vastavierailulla, tervetuloa toistekin! Kipeänä oli aikaa etsiä uusia mielenkiintoisia blogeja lukulistalle, tein löytöjä.

SNY ja Amelie, kiitos! Nyt alkaa jo olo olla parempi.

SNY, lempivuodenajasta enemmän seuraavassa postauksessa. :)